Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 29.09.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Sebastian Bodu cere Parlamentului European înlocuirea termenului ”rom”cu ”țigan”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/international/sebastian-bodu-cere-parlamentului-european-inlocuirea-termenului-rom-cu-tigan-7432533


 

 

Europarlamentarul PD-L Sebastian Bodu a depus la Parlamentul European, potrivit agenţiei Mediafax, o moţiune de rezoluţie, prin care cere solicită ca termenul "rom" să fie substituit prin "ţigan" pentru a se evita confuziile pe care apropierea fonetică a cuvintelor "rom", "român" şi "Roma" le generează în percepţia multor cetăţeni europeni. În textul moţiunii, europarlamentarul precizează că această confuzie este regretabilă atât pentru români, pentru locuitorii Romei, cât şi pentru reprezentanţii minorităţii pe care "rom" o desemnează şi care-şi pierde, în acest fel, identitatea: "Consider că este important ca toată această confuzie între român, rom şi roman să înceteze, pentru că nimeni nu are niciun avantaj de pe urma ei. Aşadar, sper că Uniunea Europeană va înlocui termenul de rom cu cel de ţigan în toate actele oficiale".

Sebastian Bodu susţine că ideea depunerii acestei solicitări i-a venit cu mai multă vreme în urmă, fiind o pură coincidenţă că ea a survenit tocmai pe fondul repatrierilor forţate a ţiganilor din Franţa: "Îmi era clar de mult timp că reinstaurarea termenului de ţigan trebuie făcută. Dar, în acest context, devine cu atât mai importantă".

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.